Biscuittaart met fondant

20-01-2024 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 10 personen   Bereidingstijd: 2 uur 20 minuten   Oventijd: 45 minuten  Wachttijd: 1 uur 30 minuten

 

Ingrediënten:

 

Biscuit:

5 eieren

150 g suiker

125 g bloem

25 g maïzena

1 zakje vanillesuiker

Snufje zout

 

Vulling:

250 ml slagroom

1 zakje klopklop

250 g aalbesjes (of aalbesjes, bosvruchten etc.)

3 gelatine blaadjes

100 g fijne kristalsuiker

1 el citroensap

 

Botercreme:

75 g zachte roomboter

75 g zachte margarine

150 g poedersuiker

 

Afwerking:

500 g fondant (of marsepein)

Extra kleuren fondant voor de figuurtjes

 

Materialen:

Springvorm 22 - 24 cm

Grote beslagkom

Mixer

Roller en mesje

Fondant smoother

Uitstekers

 

Bereiding:

Verwarm de oven op 140°C. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier. Vet de gehele vorm in en bestuif met een beetje bloem.

 

Manier met mixer: Doe de eieren, suiker en vanillesuiker in een grote beslagkom en zet deze in een bak met warm water. Mix de eieren met suiker 10 min. tot een luchtige schuimige massa.

 

Manier met keukenmachine met mixerfunctie: Leg de eieren van te voren even in warm water (niet te heet) en mix ze daarna samen met de suiker en vanillesuiker 10 min. luchtig en schuimig.

 

Zeef de bloem, maïzena en een snufje zout er bij en spatel deze met een lepel er luchtig doorheen. Giet of schep het beslag in de springvorm en zet niet te hoog in de oven. Verwarm nu de oven naar 185°C en bak de biscuittaart in ca. 40 tot 45°C gaar.

Maak ondertussen de vulling: week de gelatine in koud water. Was het fruit en pureer deze grof met een vork. Doe het fruit met de suiker en citroensap in een klein pannetje en verwarm langzaam. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan het fruit. Laat daarna goed afkoelen in de koelkast. Mix de slagroom met het zakje klopklop goed stijf. Schep de slagroom door de koude ‘jam’ van fruit en zet weer terug in de koeling.

 

Voor de botercrème snijd je de boter in blokjes. Mix deze romig met een mixer en voeg beetje bij beetje de poedersuiker er bij totdat alle suiker is verwerkt in de boter. Zet tot gebruik in de koelkast.

 

Haal de biscuittaart uit de oven en controleer met een satéprikker of hij gaar is van binnen. Laat de taart wat afkoelen en verwijder voorzichtig de rand van de springvorm. Laat de cake volledig afkoelen op een rooster. Snijd de taart met een groot en lang mes of met behulp van een taartzaag dwars doormidden. Haal de bovenste helft er voorzichtig af en leg deze op een bord. Besmeer de onderkant van de taart met de fruitvulling en leg de bovenzijde er weer op. Laat de taart min. een uur opstijven in de koelkast.

Bestrijk de bovenkant en de zijkanten van de taart met de botercrème zodat hij mooi egaal wordt en de fondant of marsepein blijft plakken aan de taart. Bestuif een werkblad of bakmat met een beetje poedersuiker. Kneed ca. 500 g fondant even door en rol hem uit met een plastic of siliconen roller. Draai de lap fondant na een paar keer rollen een kwartslag zodat hij niet vast komt te zitten aan de ondergrond.

 

Maak de lap zo groot dat je de hele taart er mee kunt bedekken en leg de lap op het midden van de taart. Strijk de bovenkant zachtjes glad en verdeel de plooien over de zijkanten van de taart. Begin aan een zijde en wrijf met je handen van onder naar boven de plooien er uit. Ga de taart helemaal rond totdat er geen plooien meer in zitten. Snijd de rest van het fondant met een (plastic) mesje er af.

 

Ga eventueel nog even met de fondantsmoother nog even over de zijkanten zodat de taart er mooi en strak uit ziet. Daarna kun je beginnen met het decoreren. Je kunt zelf vormpjes snijden of figuren gebruiken. Als de figuurtjes niet goed blijven plakken kun je een druppeltje water gebruiken.