Galette met aardbeien en perziken
Categorie: Bakrecepten Aantal: 6 stuks Bereidingstijd: 55 minuten Oventijd: 30 minuten Wachttijd: 1 uur
Ingrediënten:
250 g aardbeien
2 perziken
2 el suiker
1 tl vanille extract
½ el citroensap
Deeg:
190 g bloem
1 el bloem (om te bestrooien)
50 g suiker
Snufje zout
115 g koude roomboter (ongezouten)
60 ml ijskoud water (zet een glaasje water ca. 15 min. in de vriezer)
1 ei
Suiker om te bestrooien
Benodigdheden:
Bakplaat met bakpapier
Plasticfolie
Bereiding:
Was het fruit en snijd in plakjes. Meng het fruit in een kom met 2 el suiker, vanille extract en citroensap en zet in de koelkast. Meng in een andere kom de 190 g bloem, suiker en een snufje zout. Snijd de boter in blokjes en kneed vluchtig met koude handen door het meel. Voeg het ijskoude water toe en kneed tot een bal. Als het deeg goed koud blijft krijg je een knapperig resultaat. Wikkel de bal in plasticfolie en leg een uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven op 220°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif een werkblad met een beetje bloem. Rol het deeg uit. Het beste kun je een deegroller gebruiken en tussendoor het deeg draaien of omdraaien, hierdoor blijft het minder snel plakken aan de ondergrond. Rol het deeg uit een cirkel van ca. 28 cm. Leg het deeg op het bakpapier.
Schep een beetje bloem in het midden van de cirkel. Dit zorgt ervoor dat het vocht van het fruit hierin trekt i.p.v. de bodem. Schep het fruit in het midden van de deeg cirkel. Het sap laat je in de kom. Vouw de randen van het deeg om het fruit. Zorg ervoor dat er geen gaten of openingen ontstaan.
Klop het ei los en bestrijk de bovenzijde van het deeg. Bestrooi met een dun laagje suiker en zet ca. 30 min. in de oven totdat de korst mooi goudbruin is. Eventueel kun je voor het serveren het fruit in de galette besprenkelen met een beetje sap van de aardbeien en perziken.
De perziken en aardbeien kun je ook vervangen door ander fruit.