Lekkerste appeltaart recept

06-04-2024 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 10 personen   Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten  Oventijd: 1 uur 20 minuten

 

Ingrediënten:

1½ kg appels (jonagold / goudreinette)

100 g walnoten of pecannoten

80 g fijne kristalsuiker

30 g custardpoeder

8 g kaneel

100 g rozijnen (optioneel)

250 g amandelspijs (+ ½ ei)

4 eierkoeken

 

Deeg:

250 g boter (koud + om in te vetten)

200 g witte basterdsuiker

½ ei

350 g bloem (+ om te bestuiven)

5 g zout

8 g bakpoeder

 

Benodigdheden:

Springvorm 22 tot 24 cm

Deegroller

Bakpapier

Keukenmachine

Vershoudfolie

 

Bereiding:

Verwarm de oven op 180°C hetelucht. Meng de suiker en de boter door elkaar met de keukenmachine. Voeg het halve ei toe en mix erdoor. Voeg dan de bloem toe samen met het bakpoeder en zout. Meng goed door elkaar (niet te lang). Wikkel het deeg in folie en leg een uur in de koelkast. 20 min. in de vriezer kan ook.

 

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Doe de appels in een kom en voeg de suiker toe. Doe ook de kaneel, custardpoeder, noten en rozijnen erbij en schep door elkaar. Bekleed vervolgens de onderkant van de springvorm met bakpapier en vet verder goed in met boter.

Haal het deeg uit de koeling. Kneed het tot het weer elastisch wordt maar het moet wel koel blijven. Rol het deeg uit met de roller, gebruik een beetje bloem om te bestuiven. Steek met de rand van de springvorm de bodem uit het deeg. Leg de ronde lap deeg vervolgens op de bodem.

 

Snijd brede stroken uit de rest van het deeg (bewaar ook wat voor de bovenzijde en leg dit weer in de koeling) en bekleed hier de randen mee. Druk alles goed aan elkaar. Snijd met een mesje de bovenrand een beetje bij zodat hij overal even hoog is.

 

Kneed de amandelspijs soepel. Gebruik je kant en klaar amandelspijs dan kun je hier nog een half eitje aan toe voegen. Rol uit en steek of snijd hier ter grootte van de vorm een cirkel uit en leg dit op de bodem.

 

Halveer de eierkoeken horizontaal zodat je dunne plakken krijgt. Verdeel deze op de bodem tot hij bedekt is. De rest van de eierkoeken kruimel je door het appelmengsel. Dit vangt het vocht op en maakt de bodem heerlijk krokant (echt een tip!)

Doe de appelvulling in de vorm en druk lichtjes aan. De vorm mag vrij vol zitten en er mag een bergje te zien zijn aan de bovenzijde. Rol het overgebleven deeg uit en snijd hier dunne stroken van. Leg deze kruislings over de appelvulling en druk de uiteinden vast aan de deegrand. Bestrijk de bovenzijde nog lichtjes met ei.

 

Bak de appeltaart ca. 80 min. in het midden van de oven tot hij goudbruin is. Maar blijf opletten, ovens kunnen verschillen dus het kan zijn dan hij ietsjes korter of langer gebakken moet worden. Laat hem vervolgens goed afkoelen en verwijder dan voorzichtig de vorm. Lekker met een toef slagroom!

 

Tips:

1. In plaats van eierkoeken kun je ook dunne plakjes cake gebruiken. Beide vangen het vocht van de appels op als een soort spons waardoor je geen zompige vulling krijgt en wél een krokante korst.

 

2. Voeg niet te veel suiker toe aan de appelvulling. De suiker zorgt ervoor dat het vocht zich onttrekt en de appels hebben van zichzelf ook al een zoete smaak. Lees hier nog meer tips voor de perfecte appeltaart.

 

3. Bekijk hier ook de video van het recept voor de perfecte appeltaart samen met meesterbakker Hans Spitsbaard. Wil je een lekkere snelle appeltaart maken? Probeer dan dit recept voor makkelijke appeltaart. Die heb je in 20 min. al in de oven staan!