Luchtige pannenkoeken

22-01-2022 08:00

Categorie: Hoofdgerechten   Aantal: 8 stuks   Bereidingstijd: 10 minuten   Baktijd: 30 minuten

 

Ingrediënten:

300 g bloem

3 eieren

500 ml melk

Snufje zout

Boter om te bakken (of margarine)

Optioneel: spek, appel, rozijnen en/of kaas

Optioneel: stroop, poedersuiker

 

Materialen:

(Pannenkoeken)pan

 

Bereiding:

Doe de bloem in een kom en voeg een snufje zout hier aan toe. Maak een kuiltje in het midden en kluts de eieren er in. Voeg ongeveer ¼ van de melk er bij en mix dan tot een gladde massa. Voeg dan beetje bij beetje de rest van de melk toe en mix tot een egaal beslag.

Verhit een beetje boter in een pan. Voeg met een soeplepel een schep beslag in de (pannenkoeken)pan en laat uitvloeien. Voeg eventueel na een half minuutje (als de pannenkoek nog niet helemaal gestold is) eventueel wat dunne plakken appel, rozijn en/of spek toe. Als de bovenzijde droog is, of te wel gestold is, en de onderkant een mooi kleurtje heeft kun je hem omdraaien met een spatel of met een deksel van een pan (zie ook de video).

Bak dan ook de andere kant van de pannenkoek nog mooi bruin. Leg op een bord en houd de pannenkoeken warm onder een bord en bak ook de rest. Bestrooi zoete pannenkoeken met poedersuiker of druppel er stroop over.

  

6 tips pannenkoeken bakken:

  • Om klontjes te voorkomen: zeef het bloem van te voren en voeg de melk beetje bij beetje toe aan de bloem en laat dit geleidelijk opnemen.
  • Laat als je de tijd hebt het beslag na het mixen 15 tot 30 min. rusten, hierdoor wordt het beslag wat dikker.
  • Gebruik bij voorkeur een pan met een dikke bodem, die geleid de warmte goed waardoor de pannenkoek mooi egaal gebakken wordt.
  • Draai de pannenkoek niet te snel om, wacht tot de bovenzijde gestold is of belletjes bevat voor je hem omdraait.
  • Voeg tussen het bakken door een klein beetje boter (of vloeibare margarine) toe aan de pan.
  • Voeg een extra ei toe voor extra luchtige pannenkoeken.

 

Lees ook deze blog met 10 variatietips voor zoete en hartige pannenkoeken.