Mini galette met aardbeien

15-06-2024 08:00

Categorie: Bakrecepten   Aantal: 4 stuks   Bereidingstijd: 30 minuten  Oventijd: 30 minuten  Wachttijd: 1 uur

 

Ingrediënten:

200 g bloem (+ om te bestuiven)

50 g witte of lichtbruine basterdsuiker

100 g koude boter

50 ml koud water

1 ei

2 el paneermeel

250 g aardbeien

2 el poedersuiker

Suiker om te bestrooien

Abrikozenjam om te bestrijken

 

Benodigdheden:

Bakplaat met bakpapier

Deegroller

Kwastje

 

Bereiding:

Doe de bloem in een kom. Voeg de basterdsuiker en de boter in stukken en mix door elkaar (je kunt dit ook met je vingertoppen doen). Voeg het water beetje bij beetje toe tot het deeg gaat samenklonteren. Is het nog erg zacht, voeg dan een beetje bloem toe en is het erg droog een beetje water. Kneed het dan met je handen tot een bal en wikkel in folie. Leg deze een uurtje in de koelkast.

 

Verwarm de oven op 210°C. Halveer de aardbeien of snijd de grote in vieren. Laat de aardbeien uitlekken, dep ze droog en schep om met de poedersuiker.

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 4 balletjes. Rol deze uit met een beetje bloem tot ongeveer 15 cm en leg op een bakplaat met bakpapier. Doe een beetje paneermeel in het midden van de deegrondjes.

 

Verdeel de aardbeien hierover. Vouw de deegranden over de aardbeien en laat steeds iets overlappen. Houd het midden open. Klop het ei los en bestrijk de deegranden hiermee en bestrooi met wat suiker.

Bak ze 20 tot 25 min. in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Bestrijk de aardbeien met wat abrikozenjam voor een mooie glans.

 

Tips: Hoe kouder de boter de oven in gaat, hoe knapperiger het deeg wordt. Serveer met wat slagroom of een bolletje ijs als toetje.