Mini galette met aardbeien
Categorie: Bakrecepten Aantal: 4 stuks Bereidingstijd: 30 minuten Oventijd: 30 minuten Wachttijd: 1 uur
Ingrediënten:
200 g bloem (+ om te bestuiven)
50 g witte of lichtbruine basterdsuiker
100 g koude boter
50 ml koud water
1 ei
2 el paneermeel
250 g aardbeien
2 el poedersuiker
Suiker om te bestrooien
Abrikozenjam om te bestrijken
Benodigdheden:
Bakplaat met bakpapier
Deegroller
Kwastje
Bereiding:
Doe de bloem in een kom. Voeg de basterdsuiker en de boter in stukken en mix door elkaar (je kunt dit ook met je vingertoppen doen). Voeg het water beetje bij beetje toe tot het deeg gaat samenklonteren. Is het nog erg zacht, voeg dan een beetje bloem toe en is het erg droog een beetje water. Kneed het dan met je handen tot een bal en wikkel in folie. Leg deze een uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven op 210°C. Halveer de aardbeien of snijd de grote in vieren. Laat de aardbeien uitlekken, dep ze droog en schep om met de poedersuiker.
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 4 balletjes. Rol deze uit met een beetje bloem tot ongeveer 15 cm en leg op een bakplaat met bakpapier. Doe een beetje paneermeel in het midden van de deegrondjes.
Verdeel de aardbeien hierover. Vouw de deegranden over de aardbeien en laat steeds iets overlappen. Houd het midden open. Klop het ei los en bestrijk de deegranden hiermee en bestrooi met wat suiker.
Bak ze 20 tot 25 min. in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Bestrijk de aardbeien met wat abrikozenjam voor een mooie glans.
Tips: Hoe kouder de boter de oven in gaat, hoe knapperiger het deeg wordt. Serveer met wat slagroom of een bolletje ijs als toetje.