Omgekeerde ananastaart
Categorie: Bakrecepten Aantal: 10 personen Bereidingstijd: 30 minuten Oventijd: 1 uur
Ingrediënten:
180 g basterdsuiker
250 g boter
5 eieren
230 g zelfrijzend bakmeel
1 tl vanille extract
Topping:
75 g suiker
30 g boter
6 ananasschijven
6 gekonfijte kersen (Bigarreaux)
Benodigdheden:
Springvorm 22 tot 24 cm
Bakpapier
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160°C.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
Verhit voor de topping de suiker (niet de basterdsuiker) in een pannetje op zacht vuur tot deze gesmolten is, roer tussendoor niet en laat het mengsel niet donker worden. Roer dan met een garde zachtjes de boter erdoor.
Giet het karamelmengsel op de bodem van de springvorm met bakpapier. Leg hier de schijven ananas op en leg de kersjes in het midden van de schijven.
Maak dan het beslag. Klop de boter en de basterdsuiker tot het luchtig is. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe samen met het vanille extract. Mix op het einde kort het zelfrijzend bakmeel door het beslag.
Giet het beslag over de schijven ananas. Zet de springvorm in het midden van de oven en bak de ananastaart in ca. 1 uur gaar.
Haal de ananascake uit de oven en laat een paar min. afkoelen. Keer hem voorzichtig om op een bord en verwijder het bakpapier. Laat hem geheel afkoelen of serveer hem nog iets warm met bijvoorbeeld een bolletje ijs.