Ontbijtcake met noten
Categorie: Bakrecepten Aantal: 1 cake Bereidingstijd: 15 minuten Oventijd: 55 minuten Rusttijd: 10 minuten
Ingrediënten:
3 bananen
12 medjoul dadels (ontpit)
200 g boekweitmeel
80 g amandelmeel
50 g havermout
15 g gebroken lijnzaad
1 tl bakpoeder
½ tl baksoda
1 snufje zout
2 tl koek- en speculaaskruiden
250 ml amandelmelk
1 el citroensap
85 g pecannoten
50 g hazelnoten
Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed de cakevorm met bakpapier.
Doe drie bananen en de Medjoul dadels in een kom en pureer het tot een dik en romig mengsel met een staafmixer. Snijd de Medjoul dadels eventueel al iets kleiner om het mixen makkelijker te maken.
Meng het boekweitmeel, amandelmeel, havermout, gebroken lijnzaad, bakpoeder, de baksoda, koek- en speculaaskruiden en zout in een andere kom.
Doe de amandelmelk en citroensap bij het bananenmengsel en roer het er goed doorheen. Voeg het daarna toe aan de droge ingrediënten en roer het goed door elkaar.
Hak de noten fijn.
Voeg 2/3 van de noten toe aan het beslag. Schep het er goed doorheem en giet het beslag daarna in de cakevorm.
Verdeel de rest van de fijngehakte noten over de bovenkant van de cake.
Bak de cake 55-60 min. in de oven of tot een houten prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt.
Laat de cake nog 10 min. afkoelen voor je hem in stukken snijdt.
Tips: Kun je geen Medjoul dadels vinden? Het kan ook met andere dadels, maar deze zijn wel wat steviger. Laat deze dadels dan 30-40 min. in lauw water weken totdat ze wat zachter zijn.
Zorg ervoor dat je zeker weet dat je een krachtige staafmixer of keukenmachine hebt en gebruik bij twijfel de tip hierboven om de dadels zachter te maken. Dit om te voorkomen dat je staafmixer of keukenmachine kapot is na het maken van dit recept.
Je kunt de cake tot 5 dagen in de koelkast en tot wel 3 maanden in de vriezer bewaren.