Pepernoten / kruidnoten bakken
Categorie: Bakrecepten Aantal: 70 stuks Bereidingstijd: 25 minuten Oventijd: 25 minuten
Ingrediënten:
250 g zelfrijzend bakmeel
125 g donkere basterdsuiker
4 tl koek- en speculaaskruiden
Snufje zout
100 g koude boter
90 ml melk
Benodigdheden:
Bakplaat
Bakpapier
Bereiding:
Verwarm de oven op 170°C. Roer het bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout door elkaar in een kom. Voeg de koude boter en de melk toe en kneed tot een stevige bal. Kneed niet te lang, want het deeg mag niet te warm worden.
Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Draai balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Je hoeft ze niet plat te gaan drukken want dat gaat vanzelf in de oven.
Zet de pepernoten ca. 25 min. in de oven. Als ze uit de oven komen zullen ze nog wat zacht aanvoelen maar als ze afgekoeld zijn dan worden ze knapperig.
7 tips om zelf de lekkerste pepernoten te maken:
• Maak de balletjes niet te groot want ze rijzen nog in de oven.
• Leg de balletjes in schuine rijen op de bakplaat zodat de warmte van oven overal goed bij kan.
• Verdeel het deeg in een paar stukken en rol er een dunne worst van, snijd stukjes van 1 cm er af en draai hier balletjes van.
• Houd min. 2 cm ruimte tussen de balletjes zodat de pepernoten niet aan elkaar vast gaan plakken.
• Smelt een reep chocolade au bain marie en doop de afgekoelde pepernoten hier in voor chocolade pepernoten.
• Is je boter niet goed koud, zet de kom met deeg dan minimaal een uurtje in de koelkast. Als het deeg niet goed koud is heb je namelijk de kans dat de pepernoten gaan uitlopen op de bakplaat.
• Bewaar ze max. 2 a 3 dagen in een afgesloten trommel.