Sinterklaas pepernotentaart
Categorie: Bakrecepten Aantal: 12 personen Bereidingstijd: 30 minuten Oventijd: 1 uur
Ingrediënten:
5 eieren
250 g zelfrijzend bakmeel
75 g pepernoten
½ tl speculaaskruiden
200 ml zonnebloemolie
80 ml melk
200 g suiker
Snufje zout
Topping en vulling:
250 g boter
90 g poedersuiker
2 el speculaaspasta
Decoratie:
Pepernoten (Chocolade)
Schuimpjes
Chocolade munten
Chocoladeletter
Materialen:
Keukenmachine
Springvorm van 23 - 24 cm
Mixer
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160°C.
Maal de 75 g pepernoten fijn in een keukenmachine. Meng het bakmeel, gemalen pepernoten, speculaaskruiden en zout in een kom.
Mix in een andere kom de melk, zonnebloemolie en suiker door elkaar.
Klop daarna de eieren een voor een door de natte ingrediënten met een mixer. Spatel het natte mengsel door de droge ingrediënten. Meng totdat er geen klonters meer zijn.
Vet de springvorm in met een beetje boter en giet het beslag er in.
Mix de boter romig met de poedersuiker en speculoospasta. Bak de taart in ongeveer 60 min. gaar en mooi bruin. Laat hem afkoelen. Mocht hij erg omhoog zijn gekomen kun je iets van de bovenkant er af snijden om hem wat rechter te maken.
Snijd de taart voorzichtig horizontaal doormidden met een groot (brood)mes. Klap hem open en besmeer de onderste helft met ongeveer ⅓ van de botercrème. Leg de bovenzijde er op en besmeer ook de bovenzijde en zijkanten met de botercrème.
Druk 2 rijen pepernoten tegen de zijkanten. Decoreer de bovenkant van de taart met (chocolade) pepernoten, chocolade munten, schuimpjes en stukken chocoladeletters of naar keuze.